Rybáři vysazují do říček a potoků tisíce pstruhů duhových. Lovná sezóna této dravé ryby začala

20. duben 2024 08:38

Rybáři v tomto týdnu vysazují do pstruhových revírů v celém kraji tisíce pstruhů. V úterý začala pstruhová sezóna a rybářský svaz se musí postarat o to, aby ti, kteří si koupí pstruhovou povolenku, měli co lovit. Do revírů na Náchodsku míří ryby ze sádek ve Žďáru nad Metují. A všechno, včetně dopravy na místo, trvá jen pár desítek minut.

Malé čerpadlo nejdříve do nádrže na přívěsu u terénního auta čerpá vodu. Do ní přijde 150 kilogramů pstruhů. Ti pak zamíří do některého z revírů. „Už máme naloženo a pojedeme někam ke Slatiňanům,“ popisuje Aleš Černý, který společně s kolegy nakládá ryby do mobilních nádrží na sádkách ve Žďáru nad Metují.

Čtěte také

Pro další dávku si přijede jednatel místní rybářské organizace v Hradci Králové Václav Mikeš. Sedáme do auta a míříme na zhruba 12 kilometrů vzdálené místo na břehu Metuje, přímo v centru Hronova.

Zatímco do nádrže se ryby dostávaly ručně, za pomoci keseru, tedy velkého podběráku a plastových či kovových přepravek, a nakládání trvalo delší dobu, ve vodě jsou ryby raz dva. Na nádrži na přívěsu je napojen plastový rukáv, který se natáhne až k vodě. A nádrž se vypustí. Proud řeky vezme s sebou ryby do řeky během několika sekund.

Podobných míst obslouží rybáři v celém kraji v tomto týdnu víc. Vysadit musí tisíce zhruba čtvrt metru dlouhých ryb. Právě 25 centimetrů je lovná míra.

Rybáři vysazují do říček a potoků tisíce pstruhů duhových

Pstruh duhový ale může v revíru i hodně vyrůst. „Pokud vydrží třeba dva nebo tři roky a nikdo ho nechytne, tak může mít klidně i přes jeden kilogram. My jsme měli tady na sádkách, kde se ryby krmí, i pstruhy o váze dvou kilogramů, říká Aleš Černý.

Čtěte také

Na internetu se objevují informace o rekordním úlovku z Kanady, kde měl jeden duhák dokonce přes 23 kilogramů hmotnosti. A k vidění jsou tam i fotografie českých rybářů s úlovky pstruha duhového o váze 5, 7 nebo i 10 kilogramů.

Jestli některá z čerstvě vysazených ryb vyroste alespoň do dvou kilogramů, to nikdo neví. Rybáři lačníci po úlovcích, už čekají, lovná sezóna jim začala v úterý 16. dubna. A pstruhů by v revírech měl být dostatek. Nejen na místech, kam je teď rybáři vysadili.

„Jak je tam dáme, oni se hned rozjedou. Je to taková přirozená věc, uzavírá s úsměvem Aleš Černý. Pstruhová sezóna skončí 30. listopadu.

Rybáři vysazují do říček a potoků tisíce pstruhů duhových
autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související