Díky síti zpravodajů mapujeme život a dění ve velkých městech i v nejzapadlejších vískách. S Českým rozhlasem Hradec Králové budete mít přehled o dění v celém kraji. Žijeme tu s vámi!

Kromě aktuálního zpravodajství z celého kraje nabízíme také aktuální publicistiku, bleskové informace ze sportu, pohodové písničky a soutěže o skvělé ceny. 

Český rozhlas Hradec Králové naladíte na několika frekvencích:

  • 95,3 FM- Hradec Králové
  • 96,5 FM - Rychnov nad Kněžnou
  • 90,5 FM - Trutnov (Černá hora)

Český rozhlas Hradec Králové můžete od 15. ledna 2020 naladit i v digitálním multiplexu TELEKO DAB+.

Český rozhlas Hradec Králové ve svém vysílání podává rychlé a objektivní, vyvážené a ověřené informace o životě v Královéhradeckém kraji. Každý den pro vás připravujeme proud informací, zpráv, publicistiky, zábavných a soutěžních pořadů a žánrově pestrou škálu domácí i zahraniční hudby.

Český rozhlas Hradec Králové má nové vysílací schéma. Kromě nových tváří za mikrofony se ve vysílání objevují i pořady, které vysílají všechna regionální studia společně.

Patří sem především pořad Alex a host. Moderátorka Alex Mynářová od pondělí do čtvrtka od 13 do 14 hodin v rozhovoru s herci, zpěváky, sportovci, lékaři, spisovateli a dalšími známými osobnostmi. Svých hostů se ptá nejen na jejich práci a soukromý život, ale i na to, jaké jsou jejich sny a plány.

Alex Mynářová, Jan Koller a Pavel Kuka

Po 16. hodině vás ve vysílání přivítá Humoriáda, hodina plná humoru, ve které si oblíbené scénky vybírají posluchači společně se známými osobnostmi, které jsou hosty moderátora Patrika Rozehnala.

Mezi víkendovými relacemi se stále větší přízni těší pořad Výlety. Hodinový průvodce po nejzajímavějších místech Čech, Moravy a Slezska. Moderátor Pavel Kudrna vám spolu s našimi reportéry nabízí turistické zajímavosti ze všech míst naší země. Reportáže z hradů a zámků, tajemných, ale přístupných jeskyní a řady dalších cílů, které by neměly ujít vaší pozornosti, vysíláme v sobotu a v neděli po třinácté hodině.

Pavel Kudrna

Na základě přání posluchačů se také v nových časech objevují populární písničky na přání nebo-li Písničky od srdce. Naladit si je můžete denně po dvanácté hodině a po sedmnácté hodině. Jejími průvodci jsou naši odpolední moderátoři.

Speciální hudební pořad Retro najdete ve vysílání v úterý po 18. hodině, stejně jako oblíbenou středeční Křížovku.

V pátek je potom po 18. hodině připraven pořad Desky, pásky, vzpomínkyPísničky, které provázely život slavných muzikantů. Vyprávění hudební osobnosti o svém životě, inspiraci, rodině i přátelích, spoluhráčích a dalších zajímavostech.

Z pořadů, které se těší dlouhodobé oblibě, můžete i v letošním roce poslouchat Vaříme s Habadějem v sobotu po 11. hodině a magazín o životním stylu Šarm s Ladou Klokočníkovou ve stejný den po 18. hodině a v repríze v neděli po 11. hodině.

To vše na frekvencích Českého rozhlasu Hradec Králové - 90,5 FM pro východní Čechy, 95,3 pro Královéhradecko a 96,5 pro Rychnovsko. Pokud se vám bude naše vysílání líbit, nenechte si to pro sebe!

Budova Českého rozhlasu Hradec Králové

Od 26. února 1999 vysílá Český rozhlas Hradec Králové z rekonstruované budovy v Havlíčkově ulici. Moderní řešení interiérů studií a instalace špičkové digitální rozhlasové technologie značnou měrou přispělo ke zkvalitnění vysílání.

ČRo Hradec Králové dodává zpravodajské a publicistické příspěvky celoplošným stanicím Českého rozhlasu a v jeho studiích vznikají umělecké pořady i pro vysílání Dvojky a Vltavy. Skladbou vysílání se snaží oslovit především střední a starší generaci. Bohatý programový archiv je v současnosti převáděn do digitální podoby a je využíván při tvorbě nových pořadů nebo vzpomínkových ohlednutí za více než sedmdesátiletou historií stanice.

Samozřejmostí je také internetové vysílání programu ČRo Hradec Králové. Internetové stránky jsou denně aktualizovány, přinášejí nejnovější zprávy a ohlasy a jejich prostřednictvím se mohou posluchači zapojit do různých anket a soutěží.

Víte, že ...

- první rozhlasová koncese, kterou podepsal tehdejší ministr pošt a telegrafů, byla vydána 23. září 1923.
- dnešní slovo "rozhlas" vzniklo v roce 1925.
- v roce 1926 začal Československý rozhlas vysílat časové znamení.
- v roce 1937 počet koncesí v ČSR překročil jeden milion.
- 5. května 1945 se ozvalo první české vysílání z Hradce Králové.
- 20. srpna 1945 vydalo ministerstvo pošt povolení k provozu Východočeského vysílače (předchůdce ČRo Hradec Králové), jehož provoz byl slavnostně zahájen 26. srpna.
- 1. května 1953 u nás bylo zahájeno vysílání v rozhlase po drátě.
- nejstarším pořadem s největším posluchačským ohlasem jsou Písničky na přání.
- od 26. února 1999 vysílá ČRo Hradec Králové z nové budovy v Havlíčkově ulici, studia jsou vybavena nejmodernější technikou.
- v neděli 18. května 2003 začal ČRo Hradec Králové poprvé vysílat přes internet.
- doyen redakce Václav Souček dostal za své rozhlasové fejetony novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2005.
- v letech 2004 a 2006 obsadil ČRo Hradec Králové 2.místo v soutěži "Firma kraje".

Z historie Českého rozhlasu Hradec Králové

První vysílání se z královéhradeckého studia ozvalo v revolučních dnech roku 1945 a je spojeno se jmény nadšených radioamatérů Josefa Čupra a ing. Augustina Ševčíka. Konkrétně se tak stalo odpoledne, dne 5. května 1945, kdy se vysílaly první zprávy informující o pohybu německých ustupujících vojsk a nabádaly občany ke klidu a pořádku. Královéhradecký vysílač, v jehož čele stanul Josef Čupr, se ozýval na střední vlně 238 metrů od 7 do 23 hodin. O programové koncepci tenkrát nemohla být ani řeč. Jediným cílem bylo sloužit potřebám osvobozeného Československa - pro nejrůznější výzvy, oznámení a provolání, pro repatrianty a vězně vracející se z koncentračních táborů.

Ještě v roce 1929 to byl hostinec s dámskou společností. Teď Tady bydlí rozhlas Hradec Králové

Projekt proměny v sídlo rozhlasu vytvořili architekti Karel Plocek a Martin Misík. A zanechali nám tady taky tady „své hlavy“

Domovem hradeckému studiu je od roku 1999 nárožní dům za hradeckým Tyršovým mostem. Dům má bohatou (a lechtivou) historii. A při poslední přestavbě z bankovní domu na rozhlasový se tady docela „vyřádili" dva architekti.

Vysílání této stanice skončilo 19. srpna 1945. O den později vydalo ministerstvo pošt povolení k provozu Východočeského vysílače, které měl přinášet program z královéhradeckého i pardubického regionu. Slavnostní zahájení provozu Východočeského vysílače bylo 26. srpna roku 1945 v královéhradeckém kině Sokol.

Patronát nad vysílačem převzalo Sdružení měst českého severovýchodu a o financování se staraly národní výbory. Tou dobou se rozhlas přestěhoval do Fuchsovy vily ve Vrchlického ulici v Hradci Králové, ve které byl umístěn i vysílač, přenášející programy obou redakcí na společné vlně 238 metrů.

Začlenění do Československého rozhlasu se východočeské regionální vysílání dočkalo až po mnoha peripetiích, v listopadu roku 1950.

I přesto, že vysílání z Fuchsovy vily bylo již tenkrát považováno za řešení provizorní, přežilo toto 'provizorium' celých 54 let. Od 26. února 1999 vysílá ČRo Hradec Králové z rekonstruované budovy v Havlíčkově ulici č. 292 vybavené špičkovou digitální rozhlasovou technologií.

Kontaktujte nás

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.

Nejoblíbenější pořady

  • Zprávy - Hradec Králové | foto: Aleš Vavřík

    Zprávy

    Pravidelné zprávy obsahující nejnovější události ze světa, domova a východu Čech.

    Délka pořadu: 4 minuty
    Vysíláme: každou hodinu
  • MUDr. Kateřina Cajthamlová | foto: Jana Myslivečková,  Český rozhlas

    Vesele a zdravě

    Pořad o zdraví a zdravém životním stylu, kde se veselou formou dozvíte více o svém zdraví a jak funguje lidské tělo.

    Délka pořadu: 56 minut
    Vysíláme: pátek 13:04
  • Pozorování oblohy | foto: Shutterstock

    Sedmikrásky na nebi

    Unikátní vzdělávací pořad o krásách naší oblohy.

    Délka pořadu: 56 minut
    Vysíláme: 1x měsíčně, neděle 21:04