Objev torza krajské brány, Husův pomník v Hořicích a opravy tzv. polských mostů. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

V Novém Městě nad Metují na Náchodsku skončila hlavní část archeologického výzkumu u Husova náměstí. Odborníci zkoumali podloží silnice, kterou dělníci právě opravují. Našli pozůstatky krajské brány, ranně novověký kanál lemující původní cestu a také několik střepů z doby bronzové. Nálezů ale bylo méně, než se čekalo.

Dobrou zprávou je, že zájemci o historii si budou moci pozůstatky krajské brány prohlédnout alespoň v počítačové podobě. Archeologové totiž vytvoří 3D model, říká Jan Košťál. „Součástí archeologického výzkumu, kromě vykopání samotného objektu, je i dokumentace. Jak fotografická, tak geodetická. 3D model si zájemci budou moci prohlédnout na webových stránkách Muzea Náchodska zhruba za měsíc.“

Čtěte také

Rozjasněný hořický pískovec je poctou k letošnímu výročí díla, které bylo odhaleno v roce 1914 - tedy před 110 lety. Stalo se tak o rok dřív než byl uveden další monument podle Šalounova návrhu - Pomník Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze, který je ale z bronzu.

Bohatou sochařskou tradici, spjatou od 80. let 19. století s existencí sochařsko-kamenické školy, dokumentuje množství soch nejen přímo v Hořicích, ale také v okolí. K těm, které nejvíc poutají pozornost, patří monumentální secesní symbolistní plastika, pomník Jana Husa podle návrhu českého sochaře Ladislava Šalouna.

Čtěte také

Stavbaři zahájili přípravné práce na opravy tří takzvaných polských mostů ve Špindlerově Mlýně. Řidiči musí počítat se zdržením. Provoz regulují pracovníci stavby, v nočních hodinách semafory. Silnice z Vrchlabí do horského střediska, na které mosty stojí, patří mezi nejvytíženější dopravní tahy v Krkonoších.

Stav mostních konstrukcí je podle statiků špatný a je potřeba je zrekonstruovat a opravit. Počítá se s výměnou nosné konstrukce u jednoho z mostů, spodní části dalších dvou mostů stavbaři zachovají. Opravovat se bude také navazující úsek opěrných zdí.

autor: baj
Spustit audio

Související