Archeopark pravěku Všestary vstoupil do své další sezóny. Přibližuje tajuplný svět pravěkých lidí

20. duben 2024

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Vědecká komunita i farmaceutické společnosti upírají velkou pozornost k vývoji nanoléčiv jako nedílné součásti moderních terapeutických metod. Pomoci by mohla zejména jako cílená léčba u nádorových onemocnění. Využití nanoléčiv ale podle posledních průzkumů funguje jen u některých pacientů. Vědci teď našli klíč k tomu, jak zjistit, jestli bude pro pacienta léčba pokročilými formami nanoléčiv významným benefitem, nebo zůstane bez efektu. Na výzkumu se podílelo dvanáct týmů z několika zemí, mezi nimi i vědci z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR.

Neobvyklý objev čekal na archeology ze společnosti Archaia Brno na místě strženého domu v Ivančicích na Brněnsku. V prostoru pod domem, který nebyl podsklepený, našli čtyři středověké hrnčířské pece. Byly výborně dochované. Dvě pece ze závěru 13. století či první poloviny 14. století odkryli archeologové v zadní části parcely, v její přední části našli o něco mladší hrnčířské pece ze druhé poloviny 14. století. Očekávají, že pod těmito pecemi najdou ještě dvojici starších pecí.

Čtěte také

Korálové útesy po celém světě zažívají podle vědců další vlnu blednutí kvůli oteplování oceánů způsobenému klimatickými změnami, jejichž původcem je lidstvo. Blednutí korálových útesů v nejméně 53 zemích, teritoriích nebo místních ekonomikách bylo potvrzeno od února 2023 do současnosti, uvedli vědci z NOAA a Mezinárodní iniciativy pro korálové útesy (ICRI).

Mise Evropské kosmické agentury k Jupiteru vstupuje do druhého roku. Téměř rok ze své sedmileté cesty k planetě Jupiter má za sebou sonda JUICE. Původně měla startovat před rokem 13. dubna 2023, ale kvůli bouřce se tak stalo o den později. Mezi 10 přístroji na palubě je i český analyzátor elektromagnetických vln. A zatím vše funguje podle plánu. 

Čtěte také

Přístroj, který čte myšlenky, může v budoucnu pomoci například ochrnutým lidem. S takovou myšlenkou se americký student Samay Lakhani z Kolumbijské univerzity pustil do výzkumu takzvaného mozkově-počítačového rozhraní. Snímat a překládat řeč mozkových buněk ale není vůbec jednoduché. Nechtěného čtení myšlenek se proto podle něj nemusíme bát.

Archeopark pravěku Všestary u Hradce Králové v sobotu 20. dubna zahajuje svoji další sezónu. Sobotní akce nazvaná "Cestou necestou" nabídne přednášky, praktické ukázky všestarských experimentálních archeologů se zapojením návštěvníků i program pro děti. Otevírací doba pro veřejnost do 30. června bude o sobotách a nedělích od 10:00 do 17:00. Všestarští archeologové se proslavili námořními expedicemi Monoxylon v replikách pravěkého dlabaného člunu, kterými se snaží přispět k poznání šíření raných forem zemědělství ve Středomoří.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související